פרופ' רן בליצר
אחת השאלות החוזרות ונשנות שאני נשאל היא "האם הרופאים/האחים/הרוקחים יוחלפו על ידי בינה מלאכותית"? התשובה השגרתית שלי לאורך שנים הייתה – כמובן שלא. כיום אני פחות משוכנע בכך. אילו כלים כבר עומדים לרשות אנשי הרפואה ובאילו תחומים ניתן יהיה לסמוך על AI בעתיד הלא-רחוק?
בעולם הבריאות, אנו נמצאים בתקופה מרגשת במיוחד. בתחום המחקר, כלים מבוססי בינה מלאכותית מאיצים משמעותית את קצב התגליות במעבדה. הגרסה העדכנית ביותר של הכלי AlphaFold מאפשרת לחזות במדויק את המבנה התלת-ממדי לא רק של חלבונים, אלא גם של מולקולות כמו DNA ו-RNA, ומאפשרות לבצע ניסויים "על שבב הסיליקון" במקום במעבדה הרטובה. הדבר מביא לפריצות דרך מרשימות - לדוגמה, כאשר מערכות בינה מלאכותית סרקו מיליוני מולקולות, זיהו במדויק את אלו שיוכלו לשמש כאנטיביוטיקות חדשות ויעילות – והביאו לקידום משמעותי בתחום שדשדש במשך שנים.
בשטח, במרפאות ובמחלקות, כלי בינה מלאכותית הולכים ומתבססים ככלי עזר חיוני לקבלת החלטות. כלי AI נבחרים משתווים ואף עולים על יכולת הרופא בפרשנות של בדיקות דימות כמו צילומים, CT ו-MRI, ומזה שנתיים בבתי החולים של כללית, עוברים כלים מסוג זה על כל צילום המתבצע בחדר מיון, ומסמנים לרופא היכן מסתתר השבר. במרפאות הראשוניות בכללית, מסתייעים הרופאים במערכת AI חכמה (C-Pi) ייחודית מסוגה והיקפה להבין מה מסלול ההידרדרות הצפוי של כל מטופל, ומהו הטיפול האופטימלי והעדכני המתאים לו ביותר. עדויות מהעולם מראות שכלים מבוססי AI מסוגלים לזהות מוקדם יותר הידרדרות של מטופלים במחלקה, ובכך להקטין תחלואה ותמותה. לכן, לא רחוק היום שבו ישאל המטופל הסביר: "דוקטור – אתה נעזר בכלי בינה מלאכותית, נכון"?
למאמר של פרופסור רן בליצר