אחת ולתמיד: כמה זמן מסך להרשות לילדים?
אנחנו יודעים שהם משגעים אתכם בחופש, אבל אתם חוששים לתת להם לבהות במסכים יותר מדי – אבל מתברר שזמן המסך לא באמת משנה, כל עוד תקפידו על כמה כללים
מסכים הם החברים הכי טובים והאויבים הכי מרים של הורים בעשורים האחרונים – מצד אחד, הם משמשים כאמצעים "להעסיק" ילדים במשך שעות בקלות, ומצד שני ידוע גם שהשפעותיהם על ילדים בגילים שונים לא בדיוק חיוביות. אבל איפה עובר הקו בין זמן מסך לגיטימי למוגזם? ביקשנו מ-Claude לסכם לנו את אחד המחקרים המקיפים שנערכו בתחום.
שלושה חוקרים בריטים התבססו על מספר סקרי הורות בארה"ב, שכללו מדגם מייצג של ילדים ומתבגרים, ומצאו כי ההשפעה של זמן מסך על תפקוד פסיכו-חברתי של ילדים מורכבת יותר מכפי שחשבו קודם לכן:
- שימוש מתון במסכים (שעה עד שעתיים ביום) נמצא קשור לרמות גבוהות במעט של תפקוד פסיכו-חברתי בהשוואה לשימוש נמוך יותר או גבוה יותר.
- ילד צריך לבלות יותר מ-4 שעות ו-40 דקות מול הטלוויזיה או יותר מ-5 שעות ו-8 דקות מול מכשירים אלקטרוניים ביום כדי שהוריו יוכלו להבחין בהבדל משמעותי בתפקוד הפסיכו-חברתי שלו.
ממצאי המחקר מציעים כמה תובנות חשובות:
- ההשפעה של זמן מסך על ילדים היא קטנה ומתונה יותר ממה שחשבנו בעבר.
- שימוש מתון במסכים יכול להיות אפילו מועיל, כל עוד הוא נעשה באופן מאוזן.
- אין צורך בהגבלות נוקשות מדי על זמן מסך – ההשפעות השליליות מתחילות להיות מורגשות רק בשימוש ממושך במיוחד.
על בסיס המחקר, החוקרים ממליצים להורים על מספר דרכי פעולה:
- שימת דגש על סוג התוכן שילדיהם צורכים באמצעות המסכים השונים במקום להתמקד במדידת הזמן שהם מבלים מולם;
- שילוב את השימוש במסכים עם פעילויות בעולם האמתי, כמו משחק, ספורט ומפגשים חברתיים.
- אין צורך לאסור לחלוטין שימוש במסכים – שימוש מאוזן של שעה-שעתיים ביום יכול להיות חלק בריא משגרת היום.
למרות זאת, חשוב לציין כי למחקר היו כמה מגבלות: הנתונים נאספו בנקודת זמן אחת, ולא לאורך תקופה; המידע התבסס על דיווחי ההורים בלבד; והמחקר בדק רק את כמות זמן המסך, ולא את איכות התוכן או סוג הפעילות.
לכתבה המלאה באתר ישראל היום