מחקר חדש מספק עדות לקשר אפשרי בין הרפס לאלצהיימר - בריאות
מאת: עידו אפרתי
המחקר מצביע על קשר בין אלצהיימר לבין נגיף הרפס סימפלקס מסוג 1, הזן שגורם להופעת שלפוחיות ופצעים באזור הפה. החוקרים זיהו את חלבוני הנגיף במוחות של חולי אלצהיימר, והראו כיצד נגיף ההרפס מעוכב על ידי חלבון טאו - שביטוי יתר שלו הוא כיום אחד האמצעים לאבחון אלצהיימר
מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים ישראלים בשיתוף חוקרים מארה"ב מראה קשר בין נגיף ההרפס להתפתחות מחלת האלצהיימר.
המחקר, שהתפרסם ביום חמישי האחרון בכתב העת Cell Reports, מייצג גישה לפיה אלצהיימר, כמו מחלות ניווניות אחרות של המוח, הן תולדה של מצב דלקתי כרוני במוח שנגרם מתגובת מערכת החיסון למחוללי מחלות - נגיפים, חיידקים ופטריות. מחוללי מחלות אלה מצליחים לחדור את קו ההגנה של המוח, "מחסום דם-מוח", ובמצבים מסוימים מתעוררים וגורמים לתגובה דלקתית בעלת השפעות הרסניות. במחקר הנוכחי התמקדו החוקרים בנגיף ההרפס.
נוכחותו של נגיף ההרפס במוחם של חולי האלצהיימר הייתה גבוהה והתגלתה באותם אזורים שבהם נמצא נוכחות מוגברת של חלבון הטאו – אחד משני החלבונים המזוהים ביותר עם מחלת האלצהיימר, ושביטוי יתר שלו הוא כיום אחד האמצעים לאבחון. בהמשך לכך, טוענים החוקרים כי ביטוי היתר של חלבון הטאו באזורים שבהם נמצא נגיף ההרפס הוא למעשה תגובה חיסונית שמתבטאת ברמות גבוהות של טאו, שגורמות או לכל הפחות תורמות להתפתחות מחלת האלצהיימר. כמו כן, זיהה צוות המחקר 19 חלבונים של נגיף ההרפס סימפלקס מסוג 1, בכל שלבי המחלה.
למאמר המלא של עידו אפרתי בעיתון " הארץ" ( קישור)