לא במקרה המחקר הזה עורר החודש הדים ברחבי העולם. תחת הכותרת "אי הסבירות להארכה רדיקלית של תוחלת החיים האנושית במאה ה–21", הראו הממצאים כי בניגוד לתחזיות האופטימיות, העלייה בתוחלת החיים האנושית מאטה — ומתקרבת למיצוי. אם במהלך רוב המאה ה–20 תוחלת החיים עלתה בממוצע בשלוש שנים בכל עשור, כיום מדובר על עלייה של שנה וחצי בעשור. בקצב הזה, מסבירים
החוקרים, אנחנו לא עומדים להגיע לתוחלת חיים ממוצעת של 100 שנה. במקרה הטוב, נגיע ל–87 שנים לנשים, ו–84 לגברים, בממוצע.
את המחקר, שפורסם בתחילת החודש בכתב העת "Nature Aging", הוביל פרופ' ס. ג'יי אולשנסקי, מומחה לאפידמיולוגיה וביו־סטטיסטיקה מבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת אילינוי שבשיקגו. הוא מתבסס על נתוני תמותה שנאספו במשך 30 שנה (1990–2019) בשמונה המדינות בעלות תוחלת החיים הגבוהה בעולם — יפן, דרום קוריאה, אוסטרליה, צרפת, איטליה, שווייץ, שוודיה וספרד, בנוסף לארצות הברית והונג קונג.
"על אף שאנחנו לא רוצים לקרוא לאותם תרחישים (של תוחלת חיים ממוצעת של 100 שנים, צ"י) 'מגוחכים', אנחנו מקווים שאנשים שיקראו את המחקר החדש יגיעו למסקנה הזאת בכוחות עצמם", אומר אולשנסקי בראיון למוסף הארץ. "כדי שתוחלת החיים הממוצעת תגיע ל–100 שנה, אנחנו צריכים ש–6% מכלל האוכלוסייה יחיו עד גיל 150 וש–70% יחיו מעל גיל 100. וזה פשוט לא ריאלי. זה לא יקרה בעולם האמיתי".
אלא שבין נתוני המחקר הסתתרה אנומליה — הונג קונג. החריגה בנתונים שם היתה בוטה. כמעט 13% מהבנות שנולדו בשנה החולפת בהונג קונג צפויות לחגוג יום הולדת 100. זה נתון מדהים, במיוחד כשמשווים אותו למדינות האחרות, שבהן הממוצע עומד על 5%. גם מצבם של הגברים אופטימי. 4.4% מהם צפויים להגיע לגיל 100, לעומת 1.8% בממוצע במדינות שבהן תוחלת החיים היא הגבוהה בעולם.
לכתבה