המחקר שמצא שהמוזיקה "מתקנת" את המוח
מטפל במוזיקה מספר על מחקר שמגיע מארצות הברית שמצא כי מוזיקה מותאמת אישית בולמת את הידרדרות מחלת האלצהיימר ומחזקת את המוח. "המוזיקה יכולה לשנות מצב רוח, להרגיע לחץ וחרדה, לעורר אינטראקציות חיוביות, להקל על תפקוד קוגניטיבי ולתאם תנועות מוטוריות" הוא מספר מניסיונו
אורון אזולאי
מוזיקה מותאמת אישית מפחיתה חרדה ומחזירה זכרונות
אחד המחקרים החדשים המדוברים ביותר בתחום האלצהיימר עוסק בהשפעתה של המוזיקה על מוח האדם, ומצביע על השפעה ייחודית על מוחם של חולי האלצהיימר.
המחקר החדשני שבוצע בארה״ב בחן את ההשפעה הישירה של מוזיקה מותאמת אישית על מוחו של החולה, ובפרט על אזור במוח המכונה רשת הבולטות (Salience network). רשת זו אחראית על מנגנוני הזיהוי והתגובה של האדם, והיא זו שאחראית לצמרמורת העונג הנעימה שאתם חשים בזמן האזנה לשיר אהוב.
בשיקוף MRI נמצא כי בזמן האזנה לפסקול המותאם אישית הופעלו ואף תקשרו בניהן הרשת הוויזואלית, רשת הבולטות, הרשת הביצועית והרשת הקורטיקוסבלבלרית. יתרה מכך, רשתות אלה תקשרו בקישוריות גבוהה באופן משמעותי.
הפעלת אזורים אלה, והקשר המשמעותי שנוצר ביניהם בזמן האזנה למוזיקה שופך אור על כוחה של המוזיקה להחזיר את האדם לזיכרונותיו, למהותו הפנימית, לקשר עם אדם אחר וכך גם להפחית משמעותית תחושות חרדה, חוסר שקט ותסמינים התנהגותיים נוספים המציבים קשיים רבים בפני החולים במחלת האלצהיימר ובני משפחתם.
האזנה למוזיקה מעוררת את המוח שלנו, באופן רחב ומעמיק- כזה המייצר פיצוי על הניוון הנגרם בעקבות המחלה. מוזיקה מתקופת ילדותו של החולה נמצאה כיעילה במיוחד בחיבור שלו לעברו, ובעיקר לזיכרונות ארוכי הטווח.
לכתבה