הקורונה יצרה בום באינטרנט החרדי - שעשוי להוביל לשינויי עומק חברתיים
בחודש וחצי האחרונים זינק השימוש של חרדים באינטרנט בעשרות אחוזים, גם בחוגים שמרניים ■ לימודי הגמרא נערכים בזום, וכך גם פעילויות לילדים ■ הדבר עשוי להוביל להשתלבות בשוק התעסוקה ובלימודי ליבה ■ "אין לגיטימציה רשמית, אבל כולם משתפים עם זה פעולה"
מגפת הקורונה הותירה מאות אלפי משקי בית במגזר החרדי בביתם, ברמת סגר נוקשה יותר משאר האוכלוסייה בעקבות שיעור ההידבקות הגבוה במגזר. הפתרון היחיד היה חיבור מהיר לאינטרנט והגברת השימוש ברשת גם בקרב קבוצות חרדיות שמרניות יחסית.
נתוני האמת של מערכות בזק שפורסמו באחרונה חשפו את העלייה הדרמטית בצריכת האינטרנט ביישובים המאופיינים באוכלוסייה חרדית בתקופת הקורונה לעומת התקופה שקדמה לה. בבני ברק נרשם גידול של 45.6% בנפח הגלישה היומי, בקרית יערים גדל הנפח ב–51%, במודיעין עילית הוא עלה ב–46% באלעד ב–35% ובביתר עילית זינק ב–71%. לשם השוואה, באוכלוסייה הכללית הגידול בשימוש באינטרנט עקב הקורונה מגיע לכ–30%. בנוסף, כמות המצטרפים לחיבור לאינטרנט במגזר החרדי גדל, לפי בזק, פי שלושה.
"אנשים לא מבינים את עוצמת השינוי", אומר יגאל רווח, מבעלי קבוצת הפרסום אפיקים. לדבריו אף שההנהגה החרדית לא מעניקה כשרות רשמית לאינטרנט, גם מסונן ומצונזר, יש הסכמה שבשתיקה. "אפילו גדול הדור החרדי, הרב גרשון אדלשטיין, יושב בסלון ביתו עם מיקרופון ומצלמים אותו בווידיאו. ברור שהוא מבין שזה מיועד לאינטרנט", הוא אומר.
השינוי נוגע גם לשימושים תורניים. לפי הסקר של בזק, כ–24% מהמשיבים אמרו כי הם משתמשים באפשרויות שיחות וידיאו באינטרנט לצורכי שיעורי תורה או לימודים אחרים. "המציאות הזאת הולכת ומתרחבת", אומר רווח. "גם בבתי הספר, מורים עושים זום עם התלמידים. יש התארגנות לרכישת טאבלטים או סמארטפונים כדי לאפשר חיבור מרחוק לתלמידים".
למאמר המלא באתר דה-מרקר