במגזר החרדי נלחמו במשך שנים באינטרנט – ואז הופיעה הקורונה • מומחים מסבירים: מדוע השינוי התרחש, וכיצד הוא ישנה לתמיד את העולם החרדי?
החרדים, ידוע כבר מזמן, פועלים כמעין תרבות "מובלעת" שמנותקת מהחברה הסובבת אותה, ודווקא משום כך, הגידול שנרשם בהיקף הגלישה ברשת האינטרנט ברחבי המגזר החרדי בזמן הקורונה חורג מהמשמעות המיידית שלו. "מדובר בשינוי הדרגתי ועמוק, שקיבל האצה בתקופת המשבר ועודנו מתפתח", מסביר ד"ר גלעד מלאך, ראש התוכנית לחרדים בישראל במכון הישראלי לדמוקרטיה.
"גם ללא היתר רשמי, חרדים רבים הבינו שרמת הניתוק שלהם מן החדשות והחברה הכללית גבוהה מדי והחלו לגלוש באינטרנט. חרדים רבים מעוניינים בחוויית ממשק הדוקה יותר עם העולם, ובייחוד כתוצאה מן הקורונה". המשמעות היא שהמאבק של הרבנים נגד האינטרנט, לפחות כרגע, נוחל כישלון.
מלאך מדגיש: "מי שהחל לגלוש – לא ינתק בקלות מן הרשת, ולא ילך אחורה. המשמעות היא קפיצת מדרגה של המגזר החרדי להוויית החברה הישראלית והחוויה הישראלית, שיש לה גם השלכות סוציולוגיות ובהן תוספת כלים להשתלבות בשוק התעסוקה, בין היתר באמצעות למידה מרחוק, הכשרה מקצועית ועוד. "בנוסף לחלוקות הסוציולוגיות המוכרות ניתן לחלק כיום את החברה החרדית בין גולשים באינטרנט לאלו שלא, כשמשקלם היחסי של הראשונים גדול יותר. הגלישה ברשת עשויה לעצב מחדש את גבולות המובלעת ולכן השינוי כה משמעותי".
להמשך המאמר