האם אוטיסטים מעבדים מידע חזותי באופן שונה מאחרים?
ילדים ובוגרים עם אוטיזם נוטים להתמקד בפרטי פרטים ומתקשים לראות את התמונה השלמה – מה גורם לכך? מחקר חדש שנערך באוניברסיטת תל אביב מספק את התשובה
מחקר חדש של אוניברסיטת תל אביב שופך אור על תופעה מוכרת באוטיזם, סותר תיאוריות רווחות ופותח פתח לפיתוח התערבויות טיפוליות חדשות. לדברי החוקרות, ההנחה הרווחת, שאוטיסטים מתמקדים בפרטים (תפיסה לוקלית), מכיוון שיש להם יכולת לקויה לראות את התמונה הגדולה (תפיסה גלובלית), היא מוטעית. במחקר הן מצאו כי אין הבדל מהותי בהיבט זה בין מתבגרים עם אוטיזם לבני גילם עם התפתחות טיפוסית.
הממצאים מעידים כי הקושי של נבדקים על הרצף האוטיסטי קשור דווקא לגורם אחר שעד כה לא הוקדשה לו תשומת לב מספקת: גורם הבולטות. מסתבר שלאנשים עם אוטיזם יש דווקא 'הטיה לבולטות', והם מתקשים במיוחד לסנן את ההיבט הבולט לעין ולהפנות את תשומת לבם להיבטים הפחות בולטים בתמונה שלפניהם. מדובר בהטיה הקשורה לקשב ולא לתפיסה החזותית הראשונית (visual perception)– ולכן יש לתובנה החדשה משמעות רבה לגבי פיתוח תוכניות טיפוליות חדשות ואפקטיביות.
המחקר הובל על ידי פרופ' לילך שלו מבית הספר לחינוך ומבית הספר סגול למדעי המוח וד"ר איילת ביסה מבית הספר לחינוך. כמו כן השתתף ד"ר כרמל מבורך מאוניברסיטת ברמינגהם באנגליה. המאמר פורסם בכתב העת המדעי Journal of Autism and Developmental Disorders.