מקובל לחשוב שלשוקולד יש השפעה חיובית על יכולת החשיבה, ושהוא מעלה את רמת הריכוז ומשפר את הזיכרון. מחקרים שונים שנערכו בשנים האחרונות ניסו לבדוק האם יש אמת מדעית באגדה המתוקה.
ממחקרי האוכלוסיות נראה שצריכת שוקולד לאורך זמן מיטיבה את התפקוד השכלי, והמחקרים המבוקרים רומזים שהפלבנול קשור לכך.
ב-2012 נערך באיטליה מחקר על נבדקים מבוגרים שסבלו מליקויים קלים בכישורי החשיבה. 90 נבדקים צרכו מדי יום במשך שמונה שבועות משקה שהכיל רמה גבוהה (כ-1 ג'), בינונית (כחצי גרם) ונמוכה (45 מ"ג) של פלבנולים שנמצאים בקקאו. מינון בינוני ומעלה אכן שיפר את התפקוד המוחי. במקביל עלתה גם הרגישות של המטופלים לאינסולין. הממצא עשוי להיות קשור לשיפור החשיבתי, משום שבעבר נמצא שתרופה שמעלה את הרגישות לאינסולין משפרת גם את תפקודי החשיבה, וייתכן שהפלבנול פועל בצורה דומה. תוצאות דומות נמצאו ב-2015 במחקר על אנשים ללא בעיות ידועות בתפקודם המוחי.