21.08.2016
בנדיקט קרי
ניו יורק טיימס
הולכות ומתפתחות בארה"ב חלופות אלטרנטיביות לפסיכיאטריה המסורתית, שאינן רפואיות ודוגלות בהחלמה בשיטות הוליסטיות במקום בטיפול תרופתי בתסמינים
פסיכוזה, על פי ההגדרה הפסיכיאטרית, היא מצב שמאופיין באובדן קשר עם המציאות. אפיזודה פסיכוטית יכולה להתפרץ בפתאומיות ולרוב תתאפיין במחשבות שווא ובהזיות וכן בהפרעה בתחומי התפיסה וההתנהגות הדרושים לניהול אורח חיים תקין. בשיטת הדיאלוג הפתוח - מודל פיני אלטרנטיבי לריפוי הפרעות נפשיות ובהן פסיכוזות - מומחים לבריאות הנפש מבקרים את המטופלים בבתיהם ודנים איתם במשבר שהם עוברים, מבלי להיצמד לאבחנות. לפי שיטה זו, ההפרעה הנפשית נתפסת כבעיה שעולה מהמרחב הבין־אישי, כלומר - כזו הנוצרת בשל חוסר תקשורת עם הסביבה הקרובה או תקשורת לקויה. לכן המודל משלב בשיחות הטיפוליות את המשפחה והסביבה החברתית של המתמודד, שואף לבנות מחדש קשרים ולחזקם, ומאפשר למתמודדים להבריא ולחזור לתפקוד מלא, לרוב ללא טיפול תרופתי. הנחת היסוד היא שאדם לא יכול להבריא ללא ההבנה והתמיכה של הקרובים לו - החשובות ביותר ליכולתו להתפתח ולהשתנות. פסיכיאטרים מסוימים מסתייגים מהשיטה משום שידוע כי טיפולים תרופתיים יכולים לשנות את חייהם של מטופלים עם בעיות נפשיות, ונעשו מעט מאוד מחקרים מקיפים על החלופות להם. "הייתי ממליץ לקבל הערכה זהירה של פסיכיאטר המתמחה בטיפול בהפרעות פסיכוטיות לפני הפנייה לטיפול אלטרנטיבי שכזה", אמר ד"ר רונלד פיז, מרצה לפסיכיאטריה בבית החולים האוניברסיטאי Upstate במדינת ניו יורק. "רבים מהמטופלים הסובלים מתסמינים פסיכוטיים חריפים חולים מאוד ולא יכולים להסתדר ללא טיפול תרופתי מיידי, ולרבים מהם אין את התמיכה המשפחתית שהתוכניות הללו מסתמכות עליה".
ואולם נראה שהטיפולים האלטרנטיביים ימשיכו לצבור אוהדים. עד כה נתרמו יותר מחמישה מיליון דולר למימון תוכניות שכאלה,
בחודש שעבר פרסם כתב העת רב ההשפעה Psychiatric Services מחקר ראשון העוסק בתוכנית דיאלוג פתוח בארה"ב, שאותו הובילו גורדון וד"ר דאגלס זידוניס מאוניברסיטת מסצ'וסטס. התוצאות מעודדות: 9 מתוך 14 צעירים בני 14-35 שהשתתפו בתוכנית במשך שנה בעקבות תסמינים פסיכוטיים המשיכו ללמוד ולעבוד. ארבעה מהם מסתדרים טוב ללא תרופות. אחרים התחילו ליטול תרופות אנטי פסיכוטיות או המשיכו בנטילתן. הביטוחים הרפואיים מימנו כרבע מהעלויות. "זה מחקר קטן, רק פיילוט", אומר גורדון, "אבל זו בהחלט התחלה".
למאמר המלא בעיתון "הארץ"