הבזקים
מדוע אם כן מייצר השיגעון תגובה כזו? מדוע הפחד המדומיין מפניו נאחז ולא מרפה? מחלות הגוף הרי מפחידות לא פחות, אבל כשמדובר בהן אנחנו חוששים מהמחלה עצמה ולא מהחולה. הסבר מרכזי אחד הציג מישל פוקו בספרו "תולדות השיגעון בעידן התבונה". הוא טען שבימי הביניים השיגעון היה נסבל יותר ולעתים קיבל יחס מכבד,
גבריאל בוקבזה 1

למה אנחנו כל כך מפחדים מחולי הנפש?

גורם מפרסם: עיתון "הארץ"
מחבר: ד"ר גבריאל בוקובזה
תאריך: 09.01.2015

ד"ר גבריאל בוקובזה

אף שההבנה את הנפש גדולה היום מבעבר, וחולי הנפש אינם אלימים ברובם, הפכו אלה להיות החוליה החלשה ביותר במחרוזת האנושית. מה גורם לנו להרחיק מעלינו את פגועי הנפש ולראות בהם את הזר המוחלט? חלק ראשון

מדוע אם כן מייצר השיגעון תגובה כזו? מדוע הפחד המדומיין מפניו נאחז ולא מרפה? מחלות הגוף הרי מפחידות לא פחות, אבל כשמדובר בהן אנחנו חוששים מהמחלה עצמה ולא מהחולה. הסבר מרכזי אחד הציג מישל פוקו בספרו "תולדות השיגעון בעידן התבונה". הוא טען שבימי הביניים השיגעון היה נסבל יותר ולעתים קיבל יחס מכבד, משום שבעל הלקות נחשב כמייצג של אמת אחרת, שכללה את כל מה שלא נתפס על ידי ההכרה הרגילה. גישה מכילה זו פסה מן העולם בעידן הנאורות. החברה המערבית תפסה את השיגעון כדבר הפוך לרוח הקידמה. ככל שאומצו רעיונות של רציונליות, אינדיבידואליות והכוונה עצמית, כך גבר החשד כלפי כל מה שקשור לאובדן שליטה מנטלית.

בעיני הנאורות, בעל הלקות הוא בלתי צפוי, חסר היגיון, אבנורמלי. הוא מסמן את קו הגבול שבין תבונה לבין היעדרה ונחשב לחריג אומלל, בעל השפעה מסוכנת על ערכי החברה. המסקנה המעשית היא שיש להרחיק אותו לשוליים ולהופכו לבלתי־נראה. על מלאכה זו הופקדו רופאים - שומרי הסף של הקונבנציה - שלא מצאו כל צד יצירתי, חופשי, מיסטי, מעניין או אף בנאלי בלקויות נפשיות, אלא מחלה בלבד.

המחקר מראה כי יש מקומות בעולם שבהם היחס למתמודדים עם מחלות נפש גמיש יותר. באי זנזיבר שבטנזניה, לדוגמה, האמונה המוסלמית היא שרק כאשר השד ג'יני תוקף, הסכיזופרן באמת חולה. בשאר הזמן הוא מורשה להחזיק בעבודתו ולתפקד, והיחס אליו רגיל. לעומת זאת, חולי סכיזופרניה בארצות המערב נתקלים באקלים חברתי שלילי של עוינות והאשמה, שמתייג אותם גם כאשר המחלה בנסיגה. מחקרים מצאו שכתוצאה מכך הסיכוי של סכיזופרן שמחלתו בנסיגה וחזר למשפחתו לחוות התפרצות נוספת גבוה יותר במערב. ככל הנראה הסטיגמה לגבי המחלה, כלומר התגובות השניוניות שמלוות אותה, הן שמכבידות על תהליך השיקום.

למאמר המלא של ד"ר גבריאל בוקובזה

למה אנחנו כל כך מפחדים מחולי הנפש? - הקצה

 

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי

אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק