הבזקים

נטילת תרופות ממושכת, כגון גלולות, משככי כאבים וסטטינים, עשויה לשדוד את מאגרי הוויטמינים והמינרלים, לגרום לחוסרים ולעורר מחלות. כיצד פועלים מנגנוני הריקון של התרופות השונות ומהם החוסרים התזונתיים שיש להשלים בעקבות נטילתן

ד"ר מיכאל ויינפאס

לוקחים תרופות - ונעשים חולים

תרופות

לוקחים תרופות - ונעשים חולים

גורם מפרסם: עיתון "הארץ"
מחבר: ד"ר מיכאל ויינפאס
תאריך: 06.05.2014

 ד"ר מיכאל ויינפאס

נטילת תרופות ממושכת עשויה לגרום לאורך זמן לריקון מאגרי מינרלים וויטמינים בגוף, שחיוניים לשמירה על רמות אנרגיה גבוהות ולהגנה חיסונית, ובכך ליצור מחלות חדשות.

מדובר בטווח רחב של תרופות שכיחות. למשל: אנטיביוטיקה, משככי כאבים מסוג פרצטמול, נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, אספירין, גלולות והורמונים למיניהם, תרופות משתנות ותרופות סותרות חומצה, תרופות להורדת כולסטרול מסוג סטטינים, נוגדי דיכאון למיניהם ותרופות ליתר לחץ דם.

לעתים ההשפעה המצטברת של התרופות אינה מאובחנת שנים ארוכות וביטויי תסמיני הריקון יופיעו רק לאחר זמן ממושך, מה שיכול להסביר גם מצב שבו תרופה גורמת לתופעות לוואי רק לאחר שנים, בשל אפקט ריקון מצטבר. בהרבה מקרים אי אפשר לוותר על התרופה הכרונית, ולכן כדאי להכיר את החוסרים התזונתיים שהיא גורמת להם ולהשלימם בהתאם.

לפני כחודש וחצי יצא בתרגום לעברית ספרה של הרוקחת האמריקאית סוזי כהן "Drug Muggers" ("האמת על התרופות", הוצאת פוקוס) שסייע לי כרופא משפחה להעמיק ולחקור עוד בנושא. בספרה היא מלמדת בין השאר על המנגנונים שעומדים מאחורי פעולת הריקון של התרופות. מנגנונים אלו משתנים מתרופה לתרופה ולא תמיד מובנים עד הסוף. חלקם גורמים לשינוי ברמת החומציות (PH) במערכת העיכול, שעשוי לפגוע בספיגת המזון ומרכיביו, או גורמים לאיבוד מינרלים חיוניים בשתן דרך תרופה משתנת; חלקם חוסמים אנזימים המעורבים בפיזור הרכיבים התזונתיים בגוף או המעורבים בהפעלת הרכיבים התזונתיים והפיכתם לחומרים שימושיים; בחלקם מולקולות התרופה נצמדות לרכיב תזונתי מסוים במעיים ומוציאות אותו מהגוף; בנוסף, תרופות מסוימות זקוקות לנוכחות רכיב תזונתי מסוים כדי לפעול ביעילות, או שרכיב מסוים דרוש כדי לנטרל את רעילות התרופה בכבד. במקרים כאלו, עצם נטילת התרופה מגדילה את הצורך ברכיב תזונתי מסוים.

עוד מפרטת כהן על החוסרים העיקריים שעשויים להיגרם בשל נטילת תרופות ממושכת. למשל, במגנזיום: אחד המינרלים העיקריים הנוטים להתרוקן בשל נטילת הורמונים, תרופות משתנות ותרופות נוגדות דלקת. מחסור בו עלול לגרום לדופק לא סדיר, דיכאון ואוסטיאופורוזיס (דלדול העצם); באבץ: מינרל שנוטה להיפגע מנטילת גלולות, אנטיביוטיקה וסותרי חומצה. מחסור בו עלול לגרום להיחלשות מערכת החיסון, התקרחות, אובדן טעם או ריח, הפרעות בזקפה ושלשול כרוני; ובגלוטטיון - נוגד חמצון רב עוצמה הדרוש לגוף כדי לנטרל רדיקלים חופשיים - שמחסור בו עשוי להיגרם ממשככי כאב מסוג פרצטמול. זאת מכיוון שהוא נקשר לתוצר המטבוליזם של הפרצטמול כדי לנטרלו וכך מנוצל יתר על המידה. 

לוקחים תרופות - ומרוקנים את הגוף מוויטמינים

לוקחים תרופות - ונעשים חולים

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי
הנצפים ביותר
אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק