רוג'ר מורהאוז, ברלין במלחמה: חיים ומוות בבירתו של היטלר, 1945-1939 (מאנגלית: עמנואל לוטם, דביר, 2012).
"האופן המיוחד שבו מורהאוז ממסגר את "ברלין במלחמה" ומספר את סיפור שש השנים שבין פרוץ המלחמה לבין סופה, ש"דומה במקצת לרומן", כדבריו, מוכיח, שלעיתים לא רק התוכן חשוב, אלא גם הצורה; גם סיפור ידוע ומוכר יכול להיות מסופר בצורה רעננה ומרתקת, אם מספרים אותו נכון.
עלילת הכמו-רומן - האמיתית לגמרי - מתרחשת בין שני ימי הולדת של הפיהרר - יום הולדתו החמישים, ערב הפלישה לפולין בהתחלה, ויום הולדתו החמישים ושישה, ערב מפלתו ומפלת גרמניה הנאצית. בתווך מתוארת נפילתם המהירה מאוד של ברלין ושל תושביה והידרדרותם מקיום יהיר ושאנן ("מה שהיה ראוי לציון יותר מכול בברלין של אביב 1940 היה הסדר, הניקיון והנורמליות שנותרו בעינם", עמ' 80), למציאות יומיומית של הישרדות על רקע של רעב, הפצצות, סכנות הלשנות ומחסור תמידיים.
למרות מסגור הסיפור בין שני ימי הולדת של היטלר, הספר לא מתקדם על ציר הזמן, אלא בוחן בכל פרק היבט אחר של החיים בברלין בשנות המלחמה: החיים במחסור מתמיד - מחסור באוכל, בבגדים, באמצעי חימום, חייהם של היהודים במחתרת ושל הגרמנים שעזרו להם, חייהם של ה"פועלים הזרים" - עובדי כפייה שהובאו לגרמניה מן הארצות הכבושות על-ידה (במסגרת תום הלב המעושה הגרמני, עובד כפייה שניסה להתנגד לשוביו בכל צורה שהיא הוצא להורג בעילה של "הפרת חוזה העבודה"), גורלם של הילדים הגרמנים שהורחקו מן העיר המופגזת, ועוד היבטים של החיים בברלין.
ברלין במלחמה" או: לב האפלה
לבלוג של צבי טריגר