הבזקים
 האם, המכונה לאורך הספר כולו רק באות הראשונה של שמה, מ', הגיעה לישראל שטופת אמונות טפלות בדבר שדים ומזיקים למיניהם, והיא מנסה להגן על ביתה ועל בני-ביתה מפני השפעתם הרעה באמצעות טקסים שונים ומשונים, קללות והשבעות.
טיפול בחשיפה

טיפול בחשיפה

גורם מפרסם: עיתון "הארץ" מוסף הספרים השבועי
מחבר: פרופסור אברהם בלבן
תאריך: 29.09.2011

"מבעד לכסות האור" שכתבה אסתר כהן-כרמל, הוא סיפור על מציאת גאולה ונחמה באמצעות טיפול נפשי ובעיקר באמצעות הכתיבה, ולפנינו הישג תרפויטי מובהק.

אסתר כהן-כרמל. הוצאת הקיבוץ המאוחד, 237 עמ', 88 שקלים

הספרות הפמיניסטית מרבה לעסוק בקשיים האובייקטיבים המציינים את יחסי האם וילדיה. לקשיים אלה (העומס הגדול הכרוך באימהות והמתח בינו לבין צדדים אחרים בחייה של האם, מציאת האיזון הנכון בין הגנה ושמירה על הילד לבין טיפוח עצמאותו ועוד) נוספו בישראל קשיים ייחודיים נוספים. ההגירה לישראל היתה כרוכה בפרידה מן הבית התומך ומן המסורת המוכרת, ובפגישה עם תרבות חדשה - לא פעם זרה ועוינת. עובדה זו פגעה במקרים רבים בנשים הצעירות שהיגרו לישראל - מאירופה, צפון-אפריקה או ארצות ערב - וביכולתן לתפקד כאמהות.

למחברת, כפי שעולה מספר אוטוביוגרפי זה, סיפור חיים מדהים. הוריה הגיעו ממרוקו בגל העלייה השני מארצות המגרב לאחר שנת 1948. אמה היתה בהריון מתקדם עם בואה ארצה, והמחברת כבר נולדה בישראל, כבת השלישית במשפחה. האם, המכונה לאורך הספר כולו רק באות הראשונה של שמה, מ', הגיעה לישראל שטופת אמונות טפלות בדבר שדים ומזיקים למיניהם, והיא מנסה להגן על ביתה ועל בני-ביתה מפני השפעתם הרעה באמצעות טקסים שונים ומשונים, קללות והשבעות. כשאסתר נולדת משוכנעת האם שבתה היא שדה, בת שטן, שכל תפקידה בחיים הוא לפתות את אביה. היא רודפת את המחברת מאז ילדותה המוקדמת, אוסרת עליה לשהות במחיצת אביה לבד, שולחת את אחיה הצעירים לעקוב אחריה כל העת, ולא נרגעת גם אחרי שהיא לוקחת את בתה הקטנה לבדיקה בבית החולים כדי לוודא שקרום הבתולים שלה עדיין במקומו. הבת הקטנה מורחקת מדי פעם בפעם מביתה כדי שלא תימצא במחיצת אביה, ונאלצת למצוא מקומות מסתור שונים עד שתורשה לשוב. האם אינה מראה לבתה כל סימן של אהבה או חיבה, אלא רק "איבה תהומית", וגורמת לילדתה לחוש שוב ושוב בהלה ואימה. הילדה אינה מבינה כלל מהו החטא שבו היא נאשמת (תחושת אשמה ותמונות של משפט אפשרי שבות ועולות לאורך הספר), ורק מרגישה שהיא "הבת המחוקה", המנודה, החייבת להיעלם ולהיאלם. בגיל 17 היא עוזבת ביוזמתה את הבית, בהחלטה ברורה שלא לשוב אליו עוד. מה קרה מאז שירותה הצבאי עד להווה הסיפורי? על כך אין הספר מספר דבר.

לסקירה של פרופסור אברהם בלבן במוסף הספרים של עיתון "הארץ"

טיפול בחשיפה

 

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי

אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק