הביבליותרפיסטית ד"ר רחל צורן עוסקת בספרה "חותם האותיות" במפגש בין הספרות לפסיכולוגיה. היא מסבירה כיצד מתעצבת וגדלה זהותו של הקורא בתהליך הקריאה, כיצד ניתן לנתב את הקריאה לריפוי לנפש ואיך אפשר להגיע לתכנים ורגשות שהמטופלים אינם מודעים אליהם בעזרת טקסט ספרותי.בהקשר של טיפול ביבליותרפי, הטקסט נוכח כקול שלישי בנוסף למטפל ולמטופל, ומאפשר להגיע למטופלים באמצעות תכנים ורגשות ...
המשך...
החלק במוח שאחראי על קריאה אינו מצריך ראייה כלל - כך עולה ממחקר חדש של מדענים מהאוניברסיטה העברית ומצרפת. המחקר גילה כי אותו אזור במוח שאחראי על הקריאה מופעל גם בקרב אנשים רואים וגם בקרב עיוורים בעת קריאה. החוקרים ערכו הדמיה מוחית תפקודית על מוחם של עיוורים בזמן שקראו מילים בכתב ברייל ומצאו כי המוח מראה פעילות באותו אזור שפעיל אצל אנשים רואים בזמן שהם קוראים.
המשך...
מה אפשר לעשות כדי לחיות יותר שנים? עד לאחרונה, ההרגלים שעליהם המליצו המומחים לשיפור הבריאות ותוחלת החיים היו בעיקר תזונה נכונה ופעילות גופנית. אבל מחקר חדש שנערך בבית החולים הדסה הר הצופים מוסיף פעילות לא צפויה להרגלים שמסוגלים להאריך את החיים: קריאה יום-יומית. כאשר בדקו החוקרים כמה מהגברים שרואיינו לראשונה בגיל 70 שרדו אחרי שמונה שנים, הם מצאו ש-83% נותרו בחיים. לעומת זאת, מבין הגברים שאינם נוהגים לקרוא בקביעות, רק 61% שרדו עד גיל 78.
המשך...
איטיות הקריאה של אנשים הסובלים מדיסלקציה נובעת מהאיטיות בעיבוד מידע חזותי שפתי בשלבי עיבוד המידע השונים - כך עולה ממחקר שערכה ד"ר שלי שאול מהחוג לחינוך באוניברסיטת חיפה. מתוך ממצאי המחקר עולה כי לקוראים דיסלקטיים ישנם קשיים בקריאה כאשר עליהם לבצע את הפענוח הפונולוגי (משמע ההתמרה של גירוי חזותי-אות לגירוי שמיעתי-צליל) שהוא תחילתו של תהליך קריאה נורמטיבי.
המשך...