הבזקים
משטרו של פינושה התקיים בצל צנזורות חריפות, הוצאת מפלגות השמאל מחוץ לחוק, ומסע טרור נגד יריביו שהיו רובם מן השמאל. במהלך שנות כהונתו כנשיא, הוצאו להורג או "נעלמו" כ-3,000 אזרחים ועוד כ- 27000 נאסרו ואף עונו.
שלטון  פינושה

העריץ הצילאני אגוסטו פינושה ( 2006 - 1915 ): קורות חיים ועדויות קורבנות

מקור: מקורות מידע שונים
תאריך: 16.12.2006

 

מקור וקרדיט - Biographychannel

 איסוף ועיבוד: רחל קליין, עורכת תוכן, פרויקט הגורם האנושי


אגוסטו פינושה , דיקטטור צילאני, נולד בוולפראיסו, צילה ב 1915, שירת בצבא צילה והפך לגנרל. בשנת 1973 כשעמד בראש "חונטה" (מטה עליון) צבאית ובעקבות הפיכה צבעית, תפס את השילטון בצילה מהנשיא  סלוודור איינדה, הנשיא הסוציאליסטי הראשון שנבחר בצ'ילה. המהפכה התקיימה לאחר שנים של חוסר יציבות כלכלית וחברתית, שביתות ומהומות ויחסים מעורערים עם השלטון האמריקאי שבראשו עמד ריצ'ארד ניקסון.

 ב1980 פינושה חתם על חוקה שהעניקה לו 8 שנים נוספות של שלטון, אך ב- 1988 בעקבות משאל עם, התבטלה נשיאותו אך הוא המשיך לכהן כגנרל עד לשנה 1988. משטרו של פינושה התקיים בצל צנזורות חריפות, הוצאת מפלגות השמאל מחוץ לחוק, ומסע טרור נגד יריביו שהיו רובם מן השמאל. במהלך שנות כהונתו כנשיא, הוצאו להורג או "נעלמו" כ 3,000 אזרחים ועוד כ-27000 נאסרו ואף עונו. 

 למרות הצמיחה הכלכלית בצ'ילה בתקופת כהונתו, אגוסטו פינושה הותיר אחריו ארץ מדממת ומשפחות שעד היום לא יודעות את גורל אהוביהם. "Los Desaparecidos", הנעלמים חדרו לתודעה הציבורית העולמית ובעקבות תביעות נגד פינושה בספרד, נאסר הגנרל בלונדון וכמעט הוסגר לספרד על מנת לעמוד לדין בגין פשעי רצח עם וטרור, כשחלק מהקורבנות היו אזרחים ספרדים.  עקב מצב בריאותו המעורער, סוכם לשלוח את פינושה חזרה לצ'ילה ושם מונה שופט חוקר על מנת לחקור אישומים פליליים נגד השליט לשעבר.

 בשנת 2000 הסיר בית המשפט העליון בצ'ילה את חסינותו. כתב אישום הכולל 75 מקרי רצח וחטיפה הוגש נגדו. שנתיים לאחר מכן בוטל האישום עקב בריאותו מעורערת.  ב3 בדצמבר אושפז פינושה בבית חולים צבאי עקב התקף לב, ונפטר ב 10 בדצמבר 2006 בגיל 91 מבלי לעמוד לדין על פשעיו.

  על החרדה העמוקה שעורר פינושה בקרב בני עמו

 עדויות : אני עדיין ממתינה לביתי שנעלמה בעת משטרו של פינושה בשנות ה-70 ( הגב' אנה מריה נברטה בעדות בלונדון ) .

  נשארו הצלקות 

  עוד על קורות חייו של פינושה מתוך  אנציקולפדיית  YNET  

 לפני מותו קיבל פינושה אחריות על מעשיו

 עדויות : 35,000 סבלו  בצ'ילי ממשטר פינושה

 בעלה של מריאנה ננונז נעלם בשחר הלילה של ה-5 במאי 1976 בעת שלטון פינושה

 תיק פינושה המסווג : האמריקאים סייעו לפינושה לעלות לשלטון בצ'ילי

 פרשיה עלומה : מושבה נאצית בצ'ילי בזמן משטרו של פינושה

  503   ימי מעצר הבית של גנרל פינושה  באחוזה מחוץ ללונדון

 
ביום שלישי, ה22- בספטמבר 1998, טס הגנרל אוגוסט פינושה ללונדון. הוא נח כמה ימים. שתה תה עם מרגרט תאצ'ר. תכנן לבקר בפריס. לפתע חש בגבו ונאלץ לעבור ניתוח במרפאה בלונדון. כאשר התעורר פינושה אחרי הניתוח, הוא מצא עצמו תחת מעצר. כיצד זה קרה?
שנתיים לפני שעלה פינושה על המטוס, גילה קרלוס קסטרסנה, תובע צעיר במדריד, סעיף משפטי שמאפשר למערכת הצדק הספרדית לפעול בכל מדינה בה בוצעו פשעים של רצח עם, טרור או עינויים. התובע, שפעל מתוך תשוקה בסיסית לעשות צדק, העלה האשמות נגד הכת הצבאית הארגנטינאית ונגד פינושה. השופט בלצזר גארזן תמך בהאשמות, והמערכת המשפטית נכנסה לפעולה. מאות קורבנות צ'יליאנים הגיעו למדריד כדי להעיד בפני השופט. רובם היו נשים, שיקיריהן היו בחזקת נעדרים, ואסירים לשעבר שעונו ונחקרו בבתי סוהר סודיים. עורכי דין הציגו בפני השופט אלפי מסמכים שנאספו בידי הכנסיה הקתולית במהלך 17 שנות הדיקטטורה. השופט גארזן הוציא מיד במדריד צו מעצר נגד פינושה, והסקוטלנד יארד ביצע אותו, להפתעת העולם.
הספרדים הגישו בקשה רשמית להסגרתו של הרודן לשעבר למדריד, ובית הלורדים שלל את חסינותו. הגנרל שהה במשך 503 ימים במאסר בית באחוזה מחוץ ללונדון, עד שממשלתו של בלייר שחררה אותו מטעמי בריאות לקויה.
כאשר הגיע פינושה לצ'ילה חיכו לו 200 סעיפי אשמה בפשעים שונים. אחרי מאבק ממושך שלל ממנו בית המשפט העליון את החסינות הפרלמנטרית, ולבסוף, ב29- בינואר 2001, שלח השופט חואן גוזמן את אוגוסט פינושה למאסר בית. האנשים חדלו לפחד וצדק נעשה.

 http://www.habama.co.il/show.asp?ShowNo=2103

  המחאות נגד פינושה בעת מעצרו בלונדון - גלריית תמונות

 משטר פינושה - ההיבטים הכלכליים

 אחד ממקורות ההתפעלות  של ארה"ב ממשטר הגנרלים היה שפינושה בסיוע התיאוריה הכלכלית של פרופסור מילטון פרידמן הביא למה שפרדימן כינה "הנס הכלכלי הצ'יליאני".

פינושה פעל ברוח עצותיו של מילטון פרידמן, הוא ביטל את שכר המינימום, הוציא מחוץ לחוק איגודים מקצועיים, הפריט את מערכת הפנסיה, ביטל את המיסים על ההון ורווחי תאגידים, קיצץ בעובדי השירות הציבורי והפריט מאות מפעלי מדינה.

 מבקרי "הנס הכלכלי הצ'יליאני" טוענים שזו אגדה שהפיצו פרידמן, תומכי המשטר וכלכלנים ימניים שמרנים. הם מצביעים על כך שבשנת 1973, שנה שבה הגנרלים תפסו את השלטון בצ'ילה, שיעור האבטלה היה 4.3% בשנת 1983, עשור לאחר ביצוע הרפורמות הכלכליות ברוח פרידמן, שיעור האבטלה עלה ל 22%. בתקופת השלטון הצבאי השכר הריאלי ירד ב 40%. ב 1970 20% מאוכלוסיית צ'ילה חיה מתחת לקו העוני, ב 1990, השנה שבה גנרל פינושה חדל מלהיות נשיא, מספר העניים עלה ל 40%.

 מקור : העוקץ

 

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי

אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק