הבזקים
מצבה של האימהות, מסתבר, מעולם לא היה נואש כל כך. מסע תרבותי קצר.
תמונות
פעם אמהות היו יצוקות מברזל
פעם אמהות היו יצוקות מברזל
אמהות

איך עושה אמא ?

גורם מפרסם: אתר "מקור ראשון"
מחבר: תמר נשר-רטי
תאריך: 09.10.2006

 

מקור וקרדיט: אתר מקור ראשון ( תודה לפסיכולוגיה עברית ברשת על האזכור )

ספרה של הסופרת-עיתונאית ג'ודית וורנר (שראה אור בארצות הברית לפני כמה חודשים)  מנסה לתמצת את האימהות בת זמננו ונותן לה מובן בכאוס המשתולל מחוץ לגבולות המגדירים אותה.

בשנות התשעים, טוענת וורנר, הייתה האווירה הציבורית סביב כל מה שקשור לאימהות סוערת ומעוררת דאגה; בשנות האלפיים היא פשוט השתגעה. האמא החדשה שעוצבה עם חלוף המאה נמצאת תמיד בתנועה - היא מסיעה את ילדיה לבתי הספר ולחוגים, מספקת להם גירויים אינטלקטואליים לרוב ויושבת איתם אצל מרפאה בעיסוק מיד אחרי שהיא מסיימת לחגוג להם יום הולדת שנה. באופן כללי, האמא של שנות האלפיים מבלה עם ילדיה זמן איכות תוך שהיא משמשת מודל לתעסוקה מתמדת, כדי שילמדו ממנה איך להיות יצרנים.

הנשים הרבות שוורנר ראיינה לצורך כתיבת הספר חזרו ואמרו לה שהן רוצות להיות "הכל" בשביל ילדיהן. "הן רצו לעשות את כל מה שהיו אמורות לעשות ולהיות כל מה שהיו אמורות להיות ולהרגיש כל מה שהיו אמורות להרגיש, ומעל לכל 'לדגמן אימהות'", היא כותבת. כך הפך אידיאל האם המקריבה משאת נפש, כך בחרו עורכי הוושינגטון פוסט לתאר ב-2001 את סיפורה של אם לעשרה, אומללה ומוכה תחת הכותרת "כל הכבוד לאם מנצחת", וכך התפרצו להם מחדש חוליים נשיים שנחשבו כמה עשורים קודם לכן תוצאתו של סגנון חיים אינטנסיבי מדי, כמו דיכאון וחרדה ותשישות וכאבי ראש ופריחות שונות המקשים עוד יותר על התמודדותן השוחקת ממילא.

בארצות הברית, טוענת וורנר, הפכה האימהות לדת. לעניין הזה יש לא מעט סיבות היסטוריות - מלחמת העולם השנייה שהולידה את בני דור ה"בייבי בום" ושיככה חרדה קיומית מצמיתה, המיתון של ראשית שנות ה-90 של המאה הקודמת שעורר מצוקות קיומיות קשות - שדישנו את הקרקע שהצמיחה את שובן של החזרה המיטיבה אל חיק המשפחה ושל ההישארות בבית. אלא ששנים מעטות אחר כך הכתיבה הכלכלה החדשה מציאות חיים מסובכת בהרבה, והאימהות נדרשו לשלב בין עבודה ובין הצרכים המשפחתיים. "דת האימהות" מסייעת ליישב את הסתירות שמכתיב המצב הזה; בעזרתה מנסה החברה להתמודד עם החרדה שמעוררת השתנות תפקידיהן של הנשים.

התוצאה של כל העניין הזה, ו-וורנר מיטיבה לתאר את צמיחתו ואת פיתוליו ואת השפעותיו מרחיקות הלכת, היא שמצד אחד חשות אימהות ברחבי העולם המערבי כי כל האפשרויות - התעסוקתיות, הבין-אישיות, הכלכליות, ההשכלתיות - פתוחות בפניהן, בעוד מצד שני הן מתקשות לעבור את היום בלי פרוזק או אופטלגין או עשר כוסות קפה או חפיסת סיגריות ועצבים מרוטים כמובן. ואם תוסיפו לזה מסרים חברתיים סותרים ובעלים שמתקשים בעצמם להתמודד עם תובענותם של החיים ומדיניות ממשלתית לא ממש תומכת, תגיעו לבד למסקנה שאם להיות אמא בימינו זה לא להטוטנות מסוכנת, אז מה זה כן.

  לכתבה המלאה באתר "מקור ראשון" ......

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי
הנצפים ביותר
אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק