הבזקים
גדעון גרינספן קיבל ספר סודוקו לכבוד נישואיו ומקץ יומיים העלה לרשת את אתר הסודוקו הכי מצליח בעולם.
תמונות
גדעון  גרינספן
גדעון גרינספן
סודוקו

האיש שהעלה את השיגעון לאינטרנט

גורם מפרסם: עיתון "הארץ" , דה-מרקר
מחבר: רפאל פוגל
תאריך: 09.10.2006

  מקור וקרדיט : עיתון "הארץ" , דה-מרקר 

גדעון גרינספן

 גיל: 29

 מגורים: מרכז תל אביב

 מצב משפחתי: נשוי

 פיתוחים קודמים: פיתח סט תוכנות להמרת קבצים בין מחשבי מקינטוש למחשבי PC; השיק את Google Alert, והקדים שירות דומה של גוגל בשנה וחצי

 עוד משהו: בגיל 18 הקדיש חצי שנה לחקר הקוד התנ"כי, עד שהשתכנע כי מדובר בפיקציה

 אם אתם חובבי סודוקו יש סיכוי טוב שכבר ביקרתם באתר של גדעון גרינספן, צעיר ישראלי-אנגלי שבשני לילות לבנים באפריל 2005 העלה אתר סודוקו באינטרנט. זה לקח לו יומיים שבהם, על פי הגדרתו, ישן קצת פחות מהנורמלי, אבל זמן קצר לאחר מכן כבר היה האתר שלו במקום הראשון בגוגל כאשר חיפשתם סודוקו (sudoku) באנגלית.

 "התחתנתי באפריל בשנה שעברה, ואבא של אשתי קנה לנו ספר סודוקו, שיהיה לנו משהו לנסיעות", מספר גרינספן. "ואז חזרתי לישראל, וראיתי שזה הופך למשהו פופולרי. ראיתי באינטרנט שיש הרבה אתרים של סודוקו, הרבה פורומים, בלוגים וטיפים. אבל אף אחד לא הקים אתר שמאפשר פשוט לשחק את זה. אז זה מה שעשיתי. יצרתי אתר שמאפשר לאנשים לשחק את זה. קניתי את הדומיין (בפחות מ-10 דולרים, ר.פ), כתבתי קוד ב-PHP, אשתי עזרה לי עם הממשק והלוגו. במשך שני לילות ישנתי מקסימום ארבע שעות, וכתבתי את זה. מההתלהבות".

 גרינספן לא היה מודע למידת ההצלחה לה זכה האתר - websudoku.com - עד אשר נזכר לבדוק את הסטטיסטיקות של שרת האינטרנט כמה שבועות אחרי כן. טוב, הוא אולי היה בדיוק עסוק בסגירת התואר השלישי שעשה בטכניון או שאולי התעסק בתיוק המחקר האחרון שלו אודות "מודל רשת בייסאנית לווריאציות בגושי הפלוטיפים", שקשור לתחום המיפוי הגנטי.

 ייתכן גם שגרינספן הקדיש קצת זמן לאחד מעסקי התוכנה האחרים שלו, או שפתאום נתקף במחשבות על איך אפשר להסביר את "ההכרה האנושית" - נושא שבו עסקה התזה שלו בלימודי הפילוסופיה של הדת בקינגס קולג' בלונדון. אבל אתר הסודוקו שהקים, בלי שום עזרה של אנשי שיווק או אנשי מכירות ובלי כל השקעה ברכישת תשתית אינטרנט (גרינספן שכר בפרוטות שטח אחסון מינימלי מחברת אירוח אתרים אמריקאית, ר.פ) הלך ותפס תאוצה.

 "אחרי שבוע שלא שמנו לב לזה, הסתכלתי על הלוגים וראיתי 20 אלף משתמשים ביום. זה קרה בגלל שכמה אתרים שמו לזה קישור רציני. מהר מאוד גם התחילו להגיע פניות מאנשים שרצו לקנות את הפאזלים כדי להכניס אותם לעיתונים בעולם, והחלטנו שאנחנו חייבים ללמוד איך מייצרים את הפאזלים בעצמנו. זה לקח כמה ימים ואני ואשתי רחל, שהיא סטיסטיקאית במקצועה, ניתחנו את הפאזלים ובנינו את האלגוריתם כדי ליצור אותם כל פעם מחדש, לפי רמות שונות של קושי. התחלנו למכור פאזלים לעיתונים ומגזינים והתנועה באתר פשוט התפוצצה, היא גדלה ב-10% בכל שבוע, והכפילה את עצמה בכל חודשיים. כיום כבר הגענו לרבע מיליון משתמשים שונים ביום ו-3 מיליון משתמשים שונים בחודש".

 ההסבר לרגשות וחוויות

 אתר websudoku.com, פרויקט אינטרנט עצמאי ומינימליסטי שעל פי נתוניו של גרינספן מושך אליו את אותו מספר גולשים שמגיעים אל אתר מסחרי בינוני בישראל שעולה מיליוני שקלים ומעסיק עשרות אנשי תוכן ופיתוח, לא היה פרויקט האינטרנט או תוכנית המחשב הראשונה שכתב ומכר גרינספן. כבר ב-1994, כשהיה רק בן 17 ולפני שהתחיל את לימודי המחשבים ומינהל העסקים באוניברסיטת קיימברידג', פיתח גרינספן סט תוכנות להמרת קבצים בין מחשבי מקינטוש למחשבי חלונות ("תואמי יבמ"). את התוכנות הוא מכר דרך האינטרנט, למרות שתחום המסחר האלקטרוני לא היה ממש קיים ב-1994.

 במקביל ללימודיו בקיימברידג' המשיך גרינספן והגדיל את סט התוכנות למקינטוש, ואיפשר לגולשי האינטרנט הראשונים להוריד את התוכנות שלו בקלות יחסית (דרך FTP). הוא צירף לתוכנה קובץ טקסט קטן עם הסברים וכתובת למשלוח תשלום. את הכסף הוא היה מקבל דרך הדואר ואז היה שולח סיסמה לתוכנה שנמצאה עד רגע התשלום תחת מגבלה של חודש ניסיון. לקונצפט הזה קראו אז Shareware, וגרינספן עדיין מוכר עד היום גרסאות מתקדמות של אותן תוכנות למקינטוש דרך אתר sigsoftware.com.

 לאחר הלימודים בקיימברידג', ובמקביל לפיתוח התוכנות למקינטוש, נרשם גרינספן ללימודי תואר שני בפילוסופיה בקינגס קולג' בלונדון. "התמחיתי בפילוסופיה של הדת וחקרתי את ההכרה האנושית ואת האפשרות להסביר את זה באופן מדעי", הוא מספר. "ניסיתי להבין מהו ההסבר לרגשות וחוויות והאם יש לכך הסבר מדעי או שזה משהו שיש להסביר במונחים על-טבעיים או דתיים. הגעתי למסקנה שמאוד קשה למדע להסביר את זה כרגע, אבל גם לדת אין הסבר, לכן השאלה נשארת פתוחה. לדעתי, בסוף תיפתר השאלה על ידי המדע, כפי שנפתרו רוב הבעיות הפתוחות הקודמות. אבל בעיה קשה כזו דורשת שינוי מהותי במדע. שינוי בסדר גודל שהיינו צריכים כדי להסביר את הפיסיקה הקוואנטית ואף הרבה יותר".

 אולי מתוך רצון לשנות את עולם המדע מתוך ארץ הקודש, עלה ב-2000 גרינספן לישראל, למד חמישה חודשים באולפן ואז התחיל ללמוד תואר שלישי במדעי המחשב בטכניון, עם דגש על ביואינפורמטיקה - יישום של מדעי המחשב לטובת ניתוחים של מידע גנטי. הוא לא הפסיק לפתח תוכנה, ובמקביל לעבודתו על תוכנה אקדמית לניתוח גנטי הוא עבר לפתח גם יישומי אינטרנט.

 ב-2003 השיק גרינספן את Google Alert - שירות התראות על תכני גוגל שהקדים את השירות של גוגל עצמה בשנה וחצי. שלא כמו השירות של גוגל שניתן כולו בחינם, שימוש רציני ומאסיווי במוצר ההתראות של גרינספן עולה כסף, אך לדבריו מוצר החיפוש שלו הרבה יותר חזק ממוצר החינם של גוגל. "יש לנו כרגע 100 אלף משתתפים פעילים ב-Google Alert, ועשרות אלפי עדכונים שנשלחים מדי יום", הוא אומר. "אחוז אחד מהמנויים הוא בתשלום, ומי שמשלם יכול לעקוב אחרי יותר עניינים, מתאפשרים לו חיפושים יותר עמוקים (מעקב אחר שינויים ביותר מקומות בדירוג תוצאות החיפוש, ר.פ) והוא מקבל יותר פילטרים, כולל למידה של המנוע על איזה לינקים אתה לוחץ ועל איזה לא, ולמידה של המנוע מה באמת מעניין אותך".

 לפני שנתיים עבר גרינספן לגור בתל אביב, המשיך למכור את תוכנות המקינטוש ואת שירות ה-Google Alert, וגם פיתח שירות אינטרנט מסחרי נוסף. "הפיתוח הראשוני לקח כמה חודשים. קראתי לזה Copyscape, וגם זה מבוסס על יכולות החיפוש של גוגל", הוא אומר. "המוצר הזה מאפשר למנהלי אתרים לדעת עם מישהו אחר העתיק את התוכן שלהם. זו תופעה מאוד נפוצה באינטרנט. אתה מכניס URL והשרת מוציא רשימה של כל מי שמעתיק אותך, בכל שפה. האלגוריתם שלי גם יכול להבחין אם התוכן מעט שונה.

 "הרבה פעמים חברות מסחריות מעתיקות אחת מהשנייה את עמוד 'אודות החברה', או את עמוד 'השירותים שלנו', או סיפורי הצלחה של לקוחות. מישהו לוקח את הטקסט של החברה המתחרה, הופך את השמות של הלקוחות והספקים ומפרסם את זה באתר שלו. בכל יום השרת שלי מוצא מאות מקרים של פלגיאט או של ציטוטים חוקיים. יש לשירות הזה כבר 100לקוחות בתשלום, וזה גדל מאוד מהר, אבל שום הצלחה מסחרית של כל מוצרי התוכנה האחרים שכתבתי בחיי לא מתקרבת להצלחה המסחרית של אתר הסודוקו".

 לא לשאול כמה הוא מרוויח

 את התזה שלו בטכניון סיים גרינספן לפני שנה. מאז הוא הקדיש את רוב זמנו לפיתוח ושיפור אתר הסודוקו ולניהול העסקים השונים המגיחים ממנו. "הרבה מהשיפורים שהכנסנו הגיעו אחרי שניתחנו את התגובות של הלקוחות לפאזלים. כיום אנחנו יודעים שיש הרבה אנשים שמייצרים פאזלים גרועים של סודוקו ויש הרבה שעושים סודוקו טובים. מי שמנסה לייצר סודוקו שיכול להיפתר על ידי מחשב לא יעשה סודוקו טוב. סודוקו טוב יכול להיפתר רק על ידי אדם. המחשב הוא כלי מאוד חזק ואדם לא יכול פשוט לעבור על כל האפשרויות הקיימות בסודוקו כפי שעושה המחשב. חייבים להכין פתרון לוגי עבור הפותר האנושי. האלגוריתם שלנו הוא יותר סימולציה של התהליך שעובר אדם כדי לפתור פאזל סודוקו".

 ואכן, נראה שאלגוריתם ייצור הסודוקו שפיתחו גרינספן ואשתו אכן מייצר תבניות סודוקו אקראיות, ברמות שונות, שהתחבבו מאוד על כל מכורי הסודוקו ברחבי העולם. המודל העסקי שלו הזרים לגרינספן הכנסות מרשימות ביותר. "באנגליה אף אחד לא שואל כמה אני מרוויח ואני לא מרגיש בנוח עם השאלה הזאת", הוא אומר בתשובה לפנייה ישירה מדי על רמת הכנסתו מהמיזם.

 "רבע מההכנסות שלנו מגיעות מהפאזלים שמייצר האלגוריתם ושאנחנו מוכרים לעיתונים ואתרים אחרים. בין הלקוחות שלנו אפשר להזכיר את יאהו אירופה ואת אחד העיתונים הגדולים בשיקאגו", מגלה גרינספן. "רבע אחר של ההכנסות מגיע מפרסומות של גוגל, ומחצית ההכנסות שלנו מגיעה ממוצרים שאנחנו מוכרים באופן ישיר למבקרים באתר שלנו - מוצרים כדוגמת ספר סודוקו שהגולש יכול לעצב לעצמו תמורת 3 דולר ולהדפיס, או תוכנה שמאפשרת לשחק סודוקו על המחשב ללא חיבור לאינטרנט. בקרוב ייצא גם ספר סודוקו בגרמנית, תוכנת סודוקו למקינטוש ואפילו גרסת סודוקו בג'אווה למחשבי כף יד או טלפונים ניידים".

 "אם אני חייב לדבר על ההכנסות", נכנע לבסוף גרינספן, "אז אני מוכן לומר שאני ואשתי מרוויחים מהאתר מדי חודש הרבה יותר מאשר היינו יכולים להרוויח במשרות בכירות בעמק הסיליקון".

לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות.
הרשמה ללקט
דוא"ל
* להסרה
במבט לאחור
רשימת קטגוריות מלאה
אנשים וארגונים
עבודה ועובדים
אנשים פשוטים
אפשר גם אחרת
יוצאי הדופן והמיוחדים
אנשים , מחשבים ואינטרנט
קיבוצים ואנשי ההתיישבות
החברה החרדית
עולים חדשים ועולים ותיקים
עובדים זרים
תרמילאים ומטיילים
קשישים
אנשים והקונפליקט הישראלי-ערבי
בני נוער וצעירים
אנשים והמצב הכלכלי
סיפורי התמודדות
גמלאים
מגזר ערבי
מחקרים ועיונים בפסיכולוגיה
מחקרים ועיונים ברפואה וביו-רפואה
רפואה משלימה
רפואה אלטרנטיבית
הבריאות שלך
מחקרים ועיונים בסוציולוגיה ובאנתרופולגיה
מחקרים ועיונים בחינוך
מחקרים ועיונים בספרות
מחקרים ועיונים בהיסטוריה
מחקרים ועיונים בדמוגרפיה
מחקרים ועיונים בביולוגיה ובמדעי החיים
אנשים בעת העתיקה
ילדים , אמהות, הורים ומשפחה
יזמים, אנשי עסקים ואנשי היי-טק
ביוגרפיות, זכרונות ותולדות חיים
שכול
ניצולי שואה
סרטי תעודה
ספרים חדשים
מדעים ואנשים
אנשים , מזון ותזונה
אנשים, טבע וסביבה
אנשים במרחב הניהול
הרהורים ומחשבות
שיטות אימון
מחקרים ועיונים בקרימונולוגיה
סקירות מחלקת איסוף בפורטל הגורם האנושי

אודות  |   צרו קשר  |   שלחו קישור  |   RSS  |   אתר צמתי מידע
נבנה ע"י אפוק